Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

για το πολυνομοσχεδιο που ψηφιστηκε στη Βουλη στις 30/03



ΠΕΡΑΣΕ!!! ....

Τα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, με αποκορύφωμα τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή την Κυριακή 30/03, δεν έχουν τέλος: νέα μείωση του κατώτερου μισθού για το 2017, αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, απελευθέρωση του εργοδοτικού lock-out, 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέσα στο 2014 και νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο στόχαστρο της «ανάπτυξης» που περιγράφουν κυβέρνηση και ΕΕ μπαίνει μια σειρά επαγγελμάτων ακόμη και αυτό του μηχανικού.

Συγκεκριμένα ο νόμος 4663/1930 με τον οποίο οριζόταν ποιος ασκεί το επάγγελμα του Μηχανικού στη χώρα μας τα τελευταία 84 χρόνια, αποτελεί πλέον παρελθόν καθώς το πολυνομοσχέδιο έφερε αλλαγές στο επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, του Αρχιτέκτονα και του Τοπογράφου Μηχανικού. Αναφέρεται ότι το επάγγελμα των παραπάνω κλάδων μπορούν πλέον να το ασκούν όσοι έχουν πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης δηλαδή και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ.

.... από πάνω μας σαν οδοστρωτήρας!


Ήδη οι μεγαλύτεροι από εμάς θυμούνται μια συζήτηση που είχε ανοίξει 3 χρόνια πριν όσον αφορά την ισοτίμηση  των πτυχίων των αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ. Πρόκειται δηλαδή για μια χρόνια κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό όμως που δεν μας λένε είναι ότι πρόκειται για μία εξίσωση των πτυχίων προς τα «κάτω» : αντί τα πτυχία των ΤΕΙ να αναβαθμιστούν συμβαίνει το αντίστροφο.

Επί της ουσίας αυτό οδηγεί σε δύο πράγματα: 1) τη διάσπαση του κύκλου σπουδών σε bachelor και master (γεγονός που περιλαμβάνεται και στο νέο Εσωτερικό Κανονισμό), με το bachelor να ανστιστοιχεί στον τίτλο σπουδών των ΤΕΙ και 2) ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ιδιωτικών κολλεγίων που θα παρέχουν τίτλους σπουδών ισάξιους με αυτούς των ΑΕΙ.

Αυτό προωθεί τον κατακερματισμό του γνωστικού αντικειμένου και κατ’ επέκταση του πτυχίου και τη δημιουργία εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων, οι οποίοι ατομικά θα διαπραγματεύονται απευθείας με τον εργοδότη τους για τις εργασιακές συνθήκες, καθώς δεν θα τους κατοχυρώνονται συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Διαγράφουμε αυτούς που μας διαγράφουν από το χάρτη!

Στη διάλυση της φοιτητικής μας καθημερινότητας και της εργασιακής μας προοπτικής, αντιτάσσουμε το δρόμο του αγώνα. Είναι πιο αναγκαίο παρά ποτέ να επιστρέψουμε στις συλλογικές μας διαδικασίες, να δυναμώσουμε τη φωνή του συλλόγου και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν:

·   εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρέαν – καμία σκέψη για ιδιωτικά κολλέγια

·   ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά

·   πτυχία ως μόνη προϋπόθεση για επαγγελματική αποκατάσταση

·   μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς απολαβές

Οι ψίθυροι των αμφιθεάτρων να γίνουν φωνή ανατροπής!!

Χ.ΑΡ.Τ.Α.  -  Ε.Α.Α.Κ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου