Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ '08: ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΑ!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Όλοι μας, είτε ως μαθητές είτε ως φοιτητές, ζήσαμε την εξέγερση της ελληνικής νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008, που αναμφισβήτητα είχε προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Μια εξέγερση τα αίτια της οποίας ήταν πολύ βαθύτερα από άλλο ένα «μεμονομένο περιστατικό». Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμηνόνδα Κορκωνέα, ήταν η σταγόνα με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι οργής της νεολαίας. Οργή η οποία εκφράστηκε με πολλούς τρόπους, με δράσεις και εικόνες μαζικής λαϊκής αντιβίας, και κινητοποίησης της νεολαίας και των πιο καταπιεσμένων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, που βλέπουν και αντιλαμβάνονται πως οι προσδοκίες τους σήμερα για μια καλύτερη ζωή εξανεμίζονται πλήρως στη δίνη της οικονομικής κρίσης...

Φυσικά το κράτος και το δεκανίκι του τα ΜΜΕ επέλεξαν να μιλούν για έναν δεκέμβρη τυφλό χωρίς αιτήματα, ο οποίος ως μόνο στόχο είχε την καταστροφή. Ούτε όμως τα ΜΜΕ ούτε ο «υπερβάλων» ζήλος της ΕΛ.ΑΣ. ούτε οι τεράστιες ποσότητες των χημικών, μπόρεσαν να καταστείλουν την μαζικότητα και την μαχητικότητα του κόσμου, την οργή της νεολαίας που αυθόρμητα βρέθηκε μαζικά στους δρόμους εκείνες τις μέρες

Δύο χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα, τα ερωτήματα και τα αιτήματα του Δεκέμβρη παραμένουν ακόμα ανεκπλήρωτα. Πολύ περισσότερο, μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και με την πιο βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, μια ολόκληρη γενιά σήμερα βλέπει τα δικαιώματά της να τσακίζονται, βλέπει να υποθηκεύεται το μέλλον της και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα να ποδοπατούνται προκειμένου να πληρώσουμε μια κρίση για την οποία εμείς, εργαζόμενοι και νεολαία, δεν ευθυνόμαστε! Οι επιλογές της κυβέρνησης σήμερα συνεχίζουν να “πυροβολούν” καθημερινά την νεολαία, η οποία βλέπει στο πρόσωπο του Αλέξη τον ίδιο της τον εαυτό. Με το νέο νόμο έκτρωμα της Διαμαντοπούλου, με το σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης, με την καλπάζουσα ανεργία του 30% στους νέους εργαζόμενους, αυτές είναι οι σημερινές “σφαίρες” που συνεχίζουν να χτυπούν σήμερα τη νεολαία. Συνεχίζουν, όταν εντείνεται η καταστολή και η αστυνομοκρατία, όταν συνεχίζονται οι διώξεις αγωνιστών και μαθητών με βάση τον επαίσχυντο τρομονόμο και το ιδιώνυμο της κουκούλας. Άλλωστε, παρόλη την καταδίκη από την δικαιοσύνη των εκτελεστών του Αλέξη, οι πραγματικοί-πολιτικοί αυτουργοί, αυτοί που προωθούν την πολιτική που δολοφονεί τα δικαιώματά μας, παραμένουν σήμερα ατιμώρητοι!

Ως γεγονός, η εξέγερση του Δεκέμβρη αποτέλεσε παγκόσμια είδηση, γνώρισε παγκόσμια αλληλεγγύη αλλά και αποτέλεσε φόβητρο για τους κυβερνώντες ως ένα παράδειγμα που δε θα ήθελαν να βρει απήχηση στη χώρα τους (δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Σαρκοζί απέσυρε μεταρρύθμιση υπό το φόβο ανάλογου ξεσπάσματος στη Γαλλία). Ανέδειξε νέες μορφές πάλης και αγώνα, (εισβολή σε θεατρικές παραστάσεις, ραδιοφωνικούς σταθμούς, πανό στην Ακρόπολη), τις δυνατότητες και τη δυναμική της νεολαίας, αλλά και τα όρια του αυθόρμητου σε σχέση με το συνειδητό.

Η μαχητικότητα αυτή του Δεκέμβρη του '08, οι αγώνες της νεολαίας σε Ελλάδα και Γαλλία, αποτέλεσαν ένα παράδειγμα για τη νεολαία σε κάθε χώρα που υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, βλέπει τις προσδοκίες της να συρικνώνονται. Έτσι και σήμερα, οι φοιτητές και μαθητές των Ευρωπαϊκών χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία) με τους αγώνες για ανατροπή αυτής της πολιτικής, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους, μας δείχνουν τον δρόμο! Τον δρόμο που ξεκινούν να ακολουθούν τις τελευταίες μέρες και οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη μέχρι και την Κρήτη, για να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο της Διαμαντοπούλου! Τον δρόμο του μαζικού ανυποχώρητου αγώνα στο πλάι των εργαζομένων, για ένα παλλαϊκό ξεσηκωμό, για να βάλουμε φρένο σε αυτή την πολιτική που χτυπά τα δικαιώματά μας, τα όνειρά μας, τις ζωές μας!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 12:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ!

Χ.ΑΡ.Τ.Α. Ε.Α.Α.Κ

Τολμάμε να αγωνιζόμαστε

Τολμάμε να νικάμε

xarta-eaak.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου