Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΕΕΛΟΣ!!!

Τέλος εποχής για τους αυριανούς αλλά και σημερινούς μηχανικούς επιχειρεί να βάλει η πρόσφατη απόφαση της διοικούσας του ΤΕΕ που έγινε το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκέμβρη. Στο κλίμα των αναδιαρθρώσεων της κυβέρνησης σε εκπαίδευση και εργασία, κινήθηκαν και πάλι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που για ακόμη μια φορά απέδειξαν το πόσο ενάντια στα συμφέροντα εργαζομένων και νεολαίας μπορούν να κινούνται. Έτσι, υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση του ΤΕΕ μια από τις πιο οδυνηρές για τα συμφέροντα των αυριανών μηχανικών προτάσεις, αυτή για την ίδρυση φορέα πιστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του ΤΕΕ, που πλέον προχωρά στην ΠΛΗΡΗ αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά μας δικαιώματα! Γίνεται λοιπόν σαφές πλέον πως τα διπλώματα των πολυτεχνικών θα αποτελούν πλέον καθαρά και μόνο ακαδημαϊκούς τίτλους, χωρίς να καθορίζονται μέσα από αυτά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Το ρόλο της απονομής των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα αναλάβει το ΤΕΕ που θα κατατάξει τα διπλώματα των πολυτεχνικών στα πλαίσια του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Διαμαντοπούλου, στον πλήρη κατακερματισμό των αποφοίτων δηλαδή σε πολλαπλές ταχύτητες.

Άλλωστε, όπως συμβαίνει και μετά την πρόσφατη αναγνώριση από ΠΔ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ σε όλες τις επιστημονικές περιοχές των μηχανικών, η ενιαιότητα του πτυχίου μας τίθεται πλέον ανοικτά σε άμεση αμφισβήτηση, αφού προσπαθεί να προσαρμόσει βίαια το πλαίσιο λειτουργίας και τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ στην πλήρη εξειδίκευση και διάσπασή τους σε δύο κύκλους και σε ατομικό φάκελο προσόντων, όπως με ένα τρόπο μπορεί να λειτουργούν σήμερα και τα ΤΕΙ!

Το άνοιγμα λοιπόν και του επαγγέλματος του μηχανικού επιχειρείται να προχωρήσει πολύ άμεσα, και με άλλα λόγια σημαίνει καθαρά την χειρότερη και πιο άμεση απαξίωση των πτυχίων μας, αφού πλέον περιγράφεται πως το δίπλωμα μηχανικού ΔΕΝ θα μας κατοχυρώνει πλέον επαγγελματικά δικαιώματα, θα μας τα παρέχει ο φορέας του ΤΕΕ με εξετάσεις και φίλτρα στους αποφοίτους (ένα ποσοστό και μόνο θα αποκτά πρόσβαση στα πλήρη επαγγελματικά μας δικαιώματα) ενώ ταυτόχρονα από το εθνικό πλαίσιο προσόντων θα αναγνωρίζεται η λειτουργία των ΚΕΣ και ΙΕΚ και τα επαγγελματικά δικαιωμάτα των ΤΕΙ, και όλα αυτά επίσημα και με τη βούλα με τη συγκατάθεση του ΤΕΕ!!!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι λίγο καιρό μόνο πριν, σε όλες τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου, τα τσιράκια της υπουργού παιδείας στις σχολές, οι συνάδελφοι της ΠΑΣΠ, υπερασπίζονταν πλήρως την ίδρυση του εθνικού πλαισίου προσόντων, την εφαρμογή του νόμου της αξιολόγησης, την κατοχύρωση του φορέα πιστοποίησης του ΤΕΕ ως εκείνου που θα ρυθμίζει την απονομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σε… ανοιχτή ακρόαση με άλλα λόγια με το υπουργείο και τους συνεργάτες τους στο ΤΕΕ, προσπαθούν και αυτοί με τη σειρά τους να μας … «χρυσώσουν το χάπι» της πλήρους απαξίωσης των πτυχίων μας, προκειμένου και αυτά τα «άδικα πλην αναγκαία μέτρα» να περάσουν με την μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση για την κυβέρνησή τους, όπως περιέγραφε άλλωστε και το πλαίσιο που κατέθεσαν λίγες μέρες πριν στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου… ΤΥΧΑΙΟ άραγε που λίγες μέρες μετά η κυβέρνηση και το ΤΕΕ το κάνει πράξη;;;;; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!

Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με κάθε τρόπο να μας καταστήσει τη γενιά χωρίς δικαιώματα, των 592 ευρώ, της ανεργίας και της ανασφάλειας. Άλλωστε, οι επιλογές αυτές που παίρνει η κυβέρνηση σήμερα δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά έχουν να κάνουν με ένα συνολικότερο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χώρες της ΕΕ με στόχο να εδραιώσουν το μοντέλο του αυριανού εργαζόμενου χωρίς μέλλον και δικαιώματα, ευέλικτου και πειθήνιου στις απαιτήσεις των εργοδοτών, χωρίς να έχει την δυνατότητα να αντισταθεί συλλογικά στις όποιες προσταγές τους. Το πλαίσιο αυτό ορίζεται από την συνθήκη της Μπολόνια και σήμερα έχει φτάσει να αμφισβητείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από τους ίδιους τους φοιτητές που αντιδρούν στις επιταγές του. Φάνηκε και μέσα από τις πολυπληθείς κινητοποιήσεις της νεολαίας σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, μέσα από τις πολύμηνες καταλήψεις στα Γερμανικά πανεπιστήμια. Και στην Ελλάδα της ανεργίας του 30% (!) στους νέους εργαζόμενους, της μεγάλης παρακμής του κατασκευαστικού κλάδου, της αλητείας των εργοδοτών εις βάρος των εργαζόμενων μηχανικών, τα μέτρα αυτά έρχονται για να βάλουν φωτιά στα όνειρά μας, στις προσδοκίες μας για ένα καλύτερο μέλλον, στους κόπους μας για την απόκτηση ενός πτυχίου που θέλουμε να μας εξασφαλίζει και δουλειά!

Να δώσουμε και εμείς λοιπόν μια ηχηρή απάντηση, να μην εφαρμοστεί ποτέ η αντιδραστική απόφαση του ΤΕΕ, να μην περάσει η ψευτο-ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που θέλει να ρίξει τους μισθούς και να διασπάσει τα πτυχία όλων των ΑΕΙ, να μην τολμήσει η υπουργός να καταθέσει ούτε μια από τις προτάσεις του πολυσυζητημένου και από όλους κατακριτέου κειμένου διαβούλευσης!

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!

-ΚΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΑΣ

-ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ-ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

-ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΕ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ

-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ, ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ!

-ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟ-ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΙ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

-ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΕ ΚΕΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ! ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ!

χ.αρ.τ.α. ε.α.α.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου