Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΑΠΘ ΤΡΙΤΗ 14/12

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψάχνει τα θύματα της κρίσης στα πρόσωπα των εργαζομένων και της νεολαίας, το φοιτητικό κίνημα σε συμπόρευση με μαθητές και τα αγωνιζόμενα κομμάτια των εργαζομένων, βγαίνει αποφασιστικά ξανά στο δρόμο με δεκάδες αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων και με μαζικές κινητοποιήσεις. Έτσι, και μετά τη μεγαλειώδη πορεία στις 17 του Νοέμβρη και το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 2/12, η νεολαία απαντά με συλλογικούς, ανυποχώρητους αγώνες απέναντι στην επίθεση που εξαπολύεται, που κάθε μέρα βλέπει να πυροβολούνται τα δικαιώματα και οι προσδοκίες της, βγήκε μαζικά να διαδηλώσει στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 6/12, με αφορμή τα 2 χρόνια από την κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, θυμίζοντας πως σήμερα χτυπιέται με τον πιο άμεσο τρόπο από τα μέτρα της κυβέρνησης που θέλουν να μας καταστήσουν τη γενιά χωρίς δικαιώματα. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και συκοφάντησης που όλες τις προηγούμενες μέρες είχε στηθεί από όλα τα φερέφωνα της κυβέρνησης και τα ΜΜΕ, μεγάλες πορείες δεκάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, έγιναν σε κάθε πόλη της χώρας, με μεγάλη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα για κλιμάκωση, που αποδεικνύει πως η νεολαία είναι σήμερα ένα καζάνι που βράζε και απειλεί άμεσα το κλίμα συναίνεσης και υποταγής που θέλει να εμπεδώσει η κυβέρνηση. Γι αυτό και οι πορείες χτυπήθηκαν με τον πιο βάναυσο και απρόκλητο τρόπο από τις δυνάμεις καταστολής(Αθήνα , Γιάννενα, Λάρισα, Βόλο), με δεκάδες συλληφθέντες και τραυματίες ανάμεσά τους και μέλη φοιτητικών συλλόγων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προχωρά στην εξαγγελία και ψήφιση νέων, ακόμα πιο βαθιά αντιλαϊκών μέτρων, στις επιταγές ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Μετά την κατάργηση του 13ου-14ου μισθού, την περικοπή συντάξεων, επιδομάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την αύξηση της φορολογίας, τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, λιμανιών, ΟΣΕ, το παζλ των μεταρρυθμίσεων ολοκληρώνεται από το «Μνημόνιο Νο3». Τα νέα μέτρα μιλούν για κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και τμημάτων ΔΕΚΟ, 40% μείωση στους μισθούς των υπαλλήλων τους, απελευθέρωση της παιδείας, υγείας, και ενέργειας στους ιδιώτες, μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και του εφάπαξ, δημιουργώντας μια ακόμα πιο τραγική κατάσταση. Ετοιμάζουν έναν προϋπολογισμό γενοκτονίας για τα λαϊκά στρώματα, που ορίζει περικοπές στις δημόσιες παροχές, ενώ πλήττει και την εκπαίδευση, αφού ορίζει την ιστορικά χαμηλότερη χρηματοδότηση για αυτή. Έναν προϋπολογισμό που συνθλίβει τα τελευταία υπολείμματα του κράτους πρόνοιας, που βυθίζει στη φτώχια τη λαϊκή πλειοψηφία με ένα νέο σαρωτικό κύμα ακρίβειας με την αύξηση του ΦΠΑ, που χαρίζει στο κεφάλαιο 320 εκατ. Ευρώ ,που μειώνει κονδύλια για υγεία, παιδεία, πολιτισμό, συμπιέζει μισθούς , παγιώνει απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ξεπουλάει τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα παρά την αφαίμαξη των εργαζομένων, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, προοιωνίζοντας την αναδιάρθρωση του χρέους και νέα προγράμματα λιτότητας.

Απέναντι σ’ αυτά η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αντέδρασε την προηγούμενη χρονιά μέσω μεγάλης συμμετοχής σε κινητοποιήσεις και απεργίες, με αποκορύφωμα την απεργία της 5ης Μάη που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του εργατικού κινήματος και κατά την οποία πάνω από 250.00 εργαζόμενοι κατέβηκαν στον δρόμο. Σε συνέχεια λοιπόν αυτών των κινητοποιήσεων, στην απεργία στις 15 Δεκεμβρίου για την τελική ψήφιση του προϋπολογισμού, οι δυνάμεις των εργαζόμενων θέτουν έναν ακόμα κόμβο για το εργατικό κίνημα, ώστε να ξαναπυροδοτηθεί ένας ακόμα γύρος αναμέτρησης με αυτήν την αντεργατική πολιτική, συμπαρασέρνοντας ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας, προμηνύοντας ένα πλατύ λαϊκό κίνημα ανατροπής.

Αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη που ακολουθείται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική γεννιούνται ριζοσπαστικοί αγώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αγωνιζόμενοι φοιτητές στην Αγγλία που κάνουν καταλήψεις ενάντια στις αυξήσεις στα δίδακτρα των σπουδών τους, στη Γαλλία και την Ιταλία όπου οι φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε. και τη συνθήκη της Μπολόνια που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση και υποτάσσουν τα πανεπιστήμια στις ανάγκες της αγοράς.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βάζει στο στόχαστρο συνολικά την νεολαία με έναν διπλό τρόπο: Από την μια το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης που τσακίζει όλα τα δικαιώματα στην εργασία και από την άλλη το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που διαλύει το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο και το υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς.

Σύμφωνο πρώτης απασχόλησης: στο στόχαστρο η νεολαία

Η επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις και στα εργασιακά δικαιώματα είχε ήδη ξεκινήσει με το Σχέδιο Λοβέρδου το οποίο εισάγει τα 592 ευρώ ως πρώτη αμοιβή για τους νέους μέχρι 25 ετών, καταργεί στην ουσία τη δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα καταργώντας τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στην Διαιτησία, επιτρέπει τρομακτική αύξηση των απολύσεων, περικόπτει τις αμοιβές για τις υπερωρίες. Η συνεχώς διογκόμενη ανεργία που κυριαρχεί ειδικά στη νεολαία, φτιάχνει έναν εφεδρικό στρατό ανέργων, οδηγώντας στην όλο και μεγαλύτερη εκμετάλευση της νεολαίας. Σε 6 μήνες από τώρα ίσως και τα 592 ευρώ να θεωρούνται πολυτέλεια με το διαρκές μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έρχονται.

Νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου

Απαραίτητη προϋπόθεση έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το νέο μοντέλο εργαζόμενου (ευέλικτος, φθηνός, πειθήνιος) που εξυμνεί η κυβέρνηση είναι η αναδιάρθρωση του συνόλου της εκπαίδευσης. Οι βασικοί άξονές είναι οι εξής:

· Κατάργηση του πτυχίου

Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνει την αντικατάσταση του πτυχίου από τον Ατομικό Φάκελο Προσόντων. Έτσι κάθε πτυχίο πλέον δεν αντιστοιχεί σε ένα συγκροτημένο και ενιαίο πρόγραμμα σπουδών, αλλά στο απλό άθροισμα πιστωτικών μονάδων. Ετσι με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων συγκροτείται μία μεταδευτεροβάθμια «σούπα», όπου ο κάθε απόφοιτος θα κυνηγά τίτλους προσόντων –όπως θα λογίζονται πλέον τα πτυχία-, σεμινάρια, μεταπτυχιακά κλπ για μια «θέση στον ήλιο» στην αγορά εργασίας, αφού τα πτυχία αποσυνδέονται στην πράξη από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κριτήριο για εύρεση εργασίας να μην είναι το πτυχίο (όπως είναι σήμερα) αλλά ο πιο <<φουσκωμένος ατομικός φάκελος>>. Η αναγνώριση «ανταγωνιστικών» προς τα πτυχία τίτλων σπουδών των κολεγίων θα ενισχύσει αυτή την κατεύθυνση, αφού δεν θα υπάρχει συλλογική κατοχύρωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων διαμορφώνει ένα αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον ακόμα και για τους αποφοίτους των λεγόμενων κατοχυρωμένων επαγγελμάτων όπως οι μηχανικοί την στιγμή που η ανεργία στον κλάδο για τους νέους μηχανικούς αγγίζει το 30%!

· Ένταση της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης

Επανεισάγεται η έννοια των προαπαιτούμενων μαθημάτων, της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών και της συρρίκνωσης ή και ακόμα κατάργησης των εξεταστικών. Ακριβώς στην προσπάθεια επιβολής της ακαδημαϊκής ομαλότητας και της απάντησης στα χαρακτηριστικά έντονης ριζοσπαστικοποίησης των φοιτητών τα τελευταία πέντε χρόνια, το κράτος επιχειρεί να επαναφέρει ρυθμίσεις οι οποίες θα πιέζουν σε μια κατεύθυνση επιστροφής των φοιτητών στα αμφιθέατρα και συνεχούς τρεξίματος, μέσα από ένα πανεπιστήμιο που θα θυμίζει τα ασφυκτικά πλαίσια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στοχεύει έτσι, στη διαμόρφωση ενός αποφοίτου και μελλοντικού εργαζόμενου πολύ πιο υπάκουου.

· Νέο σύστημα εισαγωγής

Καταργείται το τμήμα και αντικαθίσταται από τη σχολή. Έτσι αφού ο μαθητής εξεταστεί στις πανελλαδικές σε τέσσερα μαθήματα (και συνυπολογιζόμενος ο βαθμός της Β’ και Γ’ λυκείου) εντάσσεται σε μια σχολή (π.χ. Πολυτεχνική) και από εκεί μετά από ένα προπαρασκευαστικό έτος κατευθύνεται σε ένα τμήμα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η εναλλαγή κατά τη διάρκεια των σπουδών μεταξύ των επί μέρους τμημάτων. Μια τέτοια αλλαγή προφανώς στοχεύει στην ένταση των εξεταστικών και άρα ταξικών φραγμών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ από την άλλη προωθεί ένα μοντέλο πλήρως πολυκατακερματισμένων γνωστικών αντικειμένων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

· Ένταση επιχειρηματικής λειτουργίας-εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση

Διευρύνεται με το νέο νομοσχέδιο η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων εντός των πανεπιστημίων και ενισχύεται η πρόσδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τους νόμους της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ συνδέεται άμεσα με την ανταπόκριση στα κριτήρια της αξιολόγησης. Προφανώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της περικοπής της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τη στρατηγική του κράτους και με τις επιδιώξεις της αγοράς. Χαρακτηριστικά στον προϋπολογισμό του 2011 οι δαπάνες για την εκπαίδευση πέφτουν για πρώτη φορά κάτω από το 3% και κυμαίνονται στο 2,5%-2,7%. Όχι μόνον αυτό, αλλά το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμα και τη χρηματοδότηση θέσεων καθηγητών και γνωστικών αντικειμένων από ιδιώτες, που σημαίνει πως θα μπορούν να ρυθμίζουν με πιο άμεσο τρόπο τις κατευθύνσεις που πρέπει να παίρνει ο αυριανός εργαζόμενος – απόφοιτος ΑΕΙ. Τέλος, στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται και λειτουργίες όπως τα φοιτητικά δάνεια που θα συνδέονται με την απόδοση των φοιτητών και την προσφορά εργασίας των εντός του πανεπιστημίου.

· Καταστρατήγηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης

Μετά την επίσημη αναγνώριση των κολεγίων και τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων που τα συμπεριλαμβάνει, το κράτος προχωρά σε μια ακόμα επιθετική κίνηση. Θεσμοθετεί τη δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σε κάποιο ιδιωτικό κολέγιο οι απόφοιτοι να έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής σε κάποιο αντίστοιχο ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικών αυτοματισμών για να νομιμοποιηθούν και να μαζικοποιηθούν μορφές ιδιωτικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καταργούνται οι κεντρικές χρηματοδοτήσεις ανά ίδρυμα και τμήμα και εισάγεται η λογική του προϋπολογισμού ανά φοιτητή. Με αυτήν την έννοια καθιερώνεται το «κουπόνι φοιτητή» (το οποίο υπάρχει και στο εξωτερικό), με το οποίο μετρώνται οι παροχές εντός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δικαιούται ο κάθε φοιτητής. Γίνεται έτσι φανερό ότι σε περίοδο τρομακτικής λιτότητας, αυτή η αλλαγή είναι μια διαδικασία πληρωμής από πλευράς των φοιτητών ενός κομματιού -σε πρώτη φάση- ή και του συνόλου των εκπαιδευτικών παροχών (συγγράματα, σίτιση, στέγαση, πάσο) που θα έπρεπε να προσφέρει το κράτος.

· Αυταρχική θωράκιση της λειτουργίας των πανεπιστημίων

Καταργείται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και η συνδιοίκηση. Υπό την πρόφαση ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου, το κράτος αποσύρει μεγάλα κομμάτια των υποχρεώσεων του προς τις μισθοδοσίες και την έρευνα εντός των πανεπιστημίων, ωθώντας έτσι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην ομηρία των χρηματοδοτήσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, για τον πλήρη όμως έλεγχο των πανεπιστημίων και για την αποφυγή οποιονδήποτε κλυδωνισμών, το κράτος σπεύδει να θεσπίσει τα συμβούλια διοίκησης (κατά τα αγγλικά πρότυπα), τα οποία θα διορίζονται από την κυβέρνηση και θα ελέγχουν την οικονομική και διοικητική λειτουργία των ιδρυμάτων. Τέλος, καταργείται ή περιορίζεται σημαντικά η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης. Μια κίνηση που προφανώς αποσκοπεί στη θωράκιση του πανεπιστημίου από τους κλυδωνισμούς που και συμβολικά, αλλά και πρακτικά έχει η δυνατότητα παρέμβασης των φοιτητικών συλλόγων στα όργανα διοίκησης.

Ο νέος νόμος έκτρωμα δε θα κατατεθεί!

Η κυβέρνηση οδηγεί την κατάσταση στα άκρα. Τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη ξεκίνησε και επίσημα ο διάλογος στη Βουλή με μόνους συμμετέχοντες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Στις 10 Δεκέμβρη έληξε η διορία του στημένου διαλόγου (στον οποίο δεν συμμετείχε και κανένας φορέας πέρα από την κυβέρνηση), και ετοιμάζεται η τελική μορφή του νόμου ο οποίος πάει στην ολομέλεια της βουλής αρχές Γενάρη. Ο περιβόητος ΔΙΑΛΟΓΟΣ έγινε από την κυβέρνηση στέλνοντας τα ΜΑΤ στους φοιτητές, ανοίγοντας κεφάλια και κάνοντας αναίτιες συλλήψεις. Ο μοναδικός τους σύμμαχος πλέον είναι μόνο οι μονάδες καταστολής αφού οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι ΔΕΠ, έχουν πάρει καταδικαστική απόφαση για το διάλογο, απαιτώντας την απόσυρση του κειμένου διαβούλευσης. Είναι τώρα που πρέπει να σηκώσουμε το γάντι της αντιπαράθεσης, να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας και με Συνελεύσεις-Καταλήψεις-Διαδηλώσεις ώστε να μην κατατεθεί ποτέ ο νόμος έκτρωμα. Συνεχίζουμε τον αγώνα και μετά τις γιορτές έτσι ώστε ο νόμος έκτρωμα να ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΟΤΕ.

Για τις αντιδραστικές αποφάσεις του ΤΕΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη απόφαση της διοικούσας του ΤΕΕ που έγινε το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκέμβρη. Στο κλίμα των αναδιαρθρώσεων της κυβέρνησης σε εκπαίδευση και εργασία, κινήθηκαν και πάλι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που για ακόμη μια φορά απέδειξαν το πόσο ενάντια στα συμφέροντα εργαζομένων και νεολαίας μπορούν να κινούνται. Έτσι, υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση του ΤΕΕ μια από τις πιο οδυνηρές για τα συμφέροντα των αυριανών μηχανικών προτάσεις, αυτή για την ίδρυση φορέα πιστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του ΤΕΕ, που πλέον προχωρά στην ΠΛΗΡΗ αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά μας δικαιώματα! Γίνεται λοιπόν σαφές πλέον πως τα διπλώματα των πολυτεχνικών θα αποτελούν πλέον καθαρά και μόνο ακαδημαϊκούς τίτλους, χωρίς να καθορίζονται μέσα από αυτά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Το ρόλο της απονομής των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα αναλάβει το ΤΕΕ που θα κατατάξει τα διπλώματα των πολυτεχνικών στα πλαίσια του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Διαμαντοπούλου, στον πλήρη κατακερματισμό των αποφοίτων δηλαδή σε πολλαπλές ταχύτητες.

Άλλωστε, όπως συμβαίνει και μετά την πρόσφατη αναγνώριση από ΠΔ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ σε όλες τις επιστημονικές περιοχές των μηχανικών, η ενιαιότητα του πτυχίου μας τίθεται πλέον ανοικτά σε άμεση αμφισβήτηση, αφού προσπαθεί να προσαρμόσει βίαια το πλαίσιο λειτουργίας και τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ στην πλήρη εξειδίκευση και διάσπασή τους σε δύο κύκλους και σε ατομικό φάκελο προσόντων, όπως με ένα τρόπο μπορεί να λειτουργούν σήμερα και τα ΤΕΙ!

Το άνοιγμα λοιπόν και του επαγγέλματος του μηχανικού επιχειρείται να προχωρήσει πολύ άμεσα, και με άλλα λόγια σημαίνει καθαρά την χειρότερη και πιο άμεση απαξίωση των πτυχίων μας, αφού πλέον περιγράφεται πως το δίπλωμα μηχανικού ΔΕΝ θα μας κατοχυρώνει πλέον επαγγελματικά δικαιώματα, θα μας τα παρέχει ο φορέας του ΤΕΕ με εξετάσεις και φίλτρα στους αποφοίτους (ένα ποσοστό και μόνο θα αποκτά πρόσβαση στα πλήρη επαγγελματικά μας δικαιώματα) ενώ ταυτόχρονα από το εθνικό πλαίσιο προσόντων θα αναγνωρίζεται η λειτουργία των ΚΕΣ και ΙΕΚ και τα επαγγελματικά δικαιωμάτα των ΤΕΙ, και όλα αυτά επίσημα και με τη βούλα με τη συγκατάθεση του ΤΕΕ!!!

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ!

Παλεύουμε για:

· ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ! ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ!

· Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτό, καμία διαδικασία πιστοποίησης μετά το πτυχίο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά – καμία πρόσθετη εξέταση στο ΤΕΕ - Κατάργηση των εξετάσεων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

· Ενιαία 5ετή διπλώματα, Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)

· Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς κάθετους και οριζόντιους διαχωρισμούς και φραγμούς (οικονομικούς, ταξικούς, εξεταστικούς)

· Ανατροπή του νόμου για τα ΤΕΙ και την Έρευνα – Μεταπτυχιακά-Απόσυρση των νόμων για ΙΔΒΕ-ΔΟΑΤΑΠ-Αξιολόγηση

· Δωρεάν σίτιση, στέγαση , μετακίνηση. Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες. ΟΧΙ στο κλείσιμο της Λέσχης του ΑΠΘ και της ιδιωτικοποίησης των φοιτητικών κατασκηνώσεων στο Ποσείδι. Αγώνας για καλυτέρευση των συνθηκών.

· Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών – καμιά εντατικοποίηση της σχολής - Όχι στη λίστα συγγραμμάτων και τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

· Απεμπλοκή από τη διαδικασία της Μπολόνια και του κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης

· Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος - Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Καμία αναγνώριση των Κ.Ε.Σ. - Κατάργησή τους

· Κάτω τα χέρια από το άσυλο-διεύρυνση του σε χώρους εργασίας και σχολεία-διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

· Καμία δίωξη στους συλληφθέντες της πορείας στις 6/12 σε Αθήνα και Γιάννενα. Άμεση απόσυρση κάθε κατηγορίας και δίωξης.

· Καμία δίωξη στους 11 μαθητές στην Λάρισα που διώκονται για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 08. Να καταργηθεί ο τρομονόμος. Διάλυση των μονάδων καταστολής.

· Ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, της τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ –ΕΚΤ, καμία εθνική συναίνεση. Όχι στο μνημόνιο διαρκείας και στα αντιλαϊκά μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Καμία εφαρμογή των διατάξεων του μνημονίου. Να φύγει τώρα η χώρα από το ΔΝΤ.

· Δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, μείωση των ωρών εργασίας και ταυτόχρονη ριζική αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.

· Ανατροπή του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Κατάργηση των νόμων Ρέππα και Σιούφα. Κατάργηση του ν.3518/06 για το ασφαλιστικό των μηχανικών. Όχι στην ενοποίηση των ταμείων μηχανικών, δικηγόρων και γιατρών.

Ειδικά για τη σχολή μας απαιτούμε :

· Εξεταστική 4 εβδομάδων για όλα τα έτη, προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος εργασίας και ο φόρτος για κάθε φοιτητή. Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών για όλους τους φοιτητές. Οχι στην εντατικοποίηση των σπουδών.

· Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Καμία σκέψη για μετατροπή της Πολυτεχνικής σε «φρούριο» με βάση την απόφαση του κοσμήτορα Μάργαρη για κλείδωμα των εισόδων. Οχι στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών ,της κάθε πολιτικής ,συνδικαλιστικής και πολιτιστικής έκφρασης στο πανεπιστήμιο.

· Καμιά σκέψη για εφαρμογή αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο νέο πρόγραμμα σπουδών.

· Κατάργηση των περιορισμών στις δηλώσεις μαθημάτων (ν+3), των προαπαιτούμενων για απόκτηση τομέα και της αλυσίδας του μαθήματος «ασκήσεων υπαίθρου». Εισαγωγή προαιρετικών και μόνο προόδων με απαλλακτικό ή βοηθητικό χαρακτήρα.

· Καμία περικοπή στο topolab. Δωρεάν αναλώσιμα, πλοτερ και φωτοτυπίες για όλους τους φοιτητές!

Καλούμε σε:

· Δημιουργία ανοικτής συντονιστικής επιτροπής υπόλογης στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης για την υλοποίησή του, συντονισμός με τους υπόλοιπους συλλόγους και σωματεία με αντίστοιχο πλαίσιο.

· Συμμετοχή του συλλόγου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και διαδήλωση την Τετάρτη 15/12 με προσυγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στις 8.30 στο Πολυτεχνείο. Συμπορευόμαστε με το συντονισμό σωματείων στις 9 στην Καμάρα και πορευόμαστε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου με τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες.

· Κατάληψη της σχολής 14, 15 και 16 Δεκέμβρη

· Κατάληψη του ΤΣΜΕΔΕ στην Ζεύξιδος την Τετάρτη το πρωί, μέρα απεργίας, κατάληψη των γραφείων του ΤΕΕ την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη. Να πάρει πίσω το ΤΕΕ την απόφαση για ίδρυση φορέα πιστοποίησης.

· Παράσταση διαμαρτυρίας στην κοσμητεία την Πέμπτη 16/12 για την τελευταία απόφαση που πήρε για έλεγχο στις εισόδους της πολυτεχνικής.

· Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 12 Γενάρη. Συνεχίζουμε – κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και μετά τα χριστούγεννα. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου