Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

περι εσωτερικων κανονισμων ο λογος.........

   Πρότυπος εσωτερικός κανονισμός
το κερασάκι στην τούρτα…

Εύκολα κανείς θα μπορούσε το τελευταία διάστημα να επιβεβαιώσει ότι η κατάσταση ...γενικότερης κρίσης διατηρείται στη χώρα μας , χωρίς να είναι ιδιαίτερα αναλυτικός με τα προωθούμενα μέτρα και τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται απλά να παρατηρήσει το κοινωνικό τοπίο καταστροφής: διόγκωση της ανεργίας-ειδικά στους νέους, απολύσεις εργαζομένων, επίθεση σχεδόν σε όλα τα απαραίτητα για την καθημερινότητα και τη ζωή μας δημόσια αγαθά.

Έτσι και ο χώρος της εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός της κυβερνητικής ατζέντας. Ίσα ίσα μάλιστα, απ’ ότι φαίνεται αποτελεί και ένα από τα πεδία που η κυβερνητική πολιτική οξύνεται. Από το Σεπτέμβρη επιχειρεί να απολύσει πάνω από 1300 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων με όποια αποτελέσματα και αν αυτό μπορεί να προκαλεί στην λειτουργία των ιδρυμάτων (γραμματείες, εργαστήρια, θέρμανση κτλ). Από τότε είναι που και οι ίδιοι οι διοικητικοί έχουν μπει στον «χορό» των κινητοποιήσεων, με απεργίες και άλλοτε με στάσεις εργασίας, και έχουν καταφέρει η βασική επιδίωξη κυβέρνησης και τρόικας στο κομμάτι των απολύσεων να μην έχει περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Σε αυτήν την περίοδο, που η κατάσταση οξύνεται γύρω από αυτό το ζήτημα και ενώ παράλληλα τα ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα και με το κομμάτι της υποχρηματοδότησης και της περικοπής φοιτητικών παροχών( με χαρακτηριστικότερη κίνηση στο ΑΠΘ την ανάληψη της λέσχης από εργολάβο με ότι αυτό και αν σημαίνει για αντίτιμο το επόμενο διάστημα) το Υπουργείο φαίνεται να προχωρά σε μια ακόμη κίνηση.
                                                                                                     …ή μια ιστορία απ’ τα παλιά;

Κάποιες μέρες πριν διαμορφώθηκε από  ειδική επιτροπή της Συνόδου Πρυτάνεων  το πρότυπο των νέων εσωτερικών κανονισμών για τις σχολές. Ουσιαστικά πρόκειται για την εισαγωγή στους κανονισμούς των Ιδρυμάτων σχεδόν όλων των διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης γενικότερα, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα και στους όρους σπουδών μας και στα πτυχία μας. Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό ας ρίξουμε μια ματιά σε βασικές πτυχές του.

•    Προγράμματα σπουδών:
προωθείται με σαφή τρόπο η εισαγωγή πιστωτικών μονάδων. Σ' αυτή τη βάση λοιπόν, ο ορισμός του ακαδημαϊκού έτους γίνεται μόνο με βάση τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων (60 ανά έτος). Αυτό ουσιαστικά, απ’ τη μια διαχωρίζει τα μαθήματα σε βαρύτητας και σε μη μιας και δεν θα είναι ισότιμα (διαφορετικός αριθμός πιστωτικών μονάδων στο καθένα), και από την άλλη εισάγει «φίλτρο» από έτος σε έτος αφού θα απαιτείται να συγκεντρώσεις τις απαραίτητες πιστωτικές για να πας στο επόμενο.  
                                                                                                                
Επιπλέον κάθε τμήμα μπορεί να προσφέρει παραπάνω του ενός προγράμματα σπουδών, με πρόβλεψη κινητικότητας φοιτητών ανάμεσα στα προγράμματα σπουδών άρα και πλήρη εξατομίκευση του τίτλου σπουδών και με σαφή πρόβλεψη για πλήθος φοιτητών ανά πρόγραμμα ( άρα και με εσωτερικό ανταγωνισμό για εισαγωγή στο καθένα, με βάση ακόμα και το βαθμό εισαγωγής). Επίσης ο σαφής ορισμός της αλληλουχίας των μαθημάτων, σημαίνει την εισαγωγή αλυσίδων μαθημάτων και προαπαιτούμενων, όπου ακόμη δεν υπάρχουν. Το βασικότερο σημείο είναι η κατεύθυνση για διάσπαση του κύκλου σποδών σε bachelor, master, doctora και η εισαγωγή των προγραμμάτων σύντομου κύκλου σπουδών (μέγιστου αριθμού πιστωτικών μονάδων τις 120, άρα διετή προγράμματα).

•    Περικοπή συγγραμμάτων:
Χωρίς σχόλια, παραθέτουμε το αυτούσιο κομμάτι από τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό καθώς νομίζουμε ότι μιλάει από μόνο του: “...Διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων ελεύθερης πρόσβασης, καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις, ύστερα από την κατ’ έτος έγκρισή τους από τις συνελεύσεις των τμημάτων, το οποίο ανταποκρίνεται κατά τρόπο ολοκληρωμένο στο γνωστικό αντικείμενο ενός μαθήματος και καλύπτει ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης...”.  Όπως γίνεται κατανοητό ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω περικοπή συγγραμμάτων, με την δυνατότητα για αποκλειστική παροχή ηλεκτρονικού βιβλίου ή ακόμη χειρότερα για αποκλειστική χορήγηση σημειώσεων!

•    Εξεταστικά φίλτρα και διαγραφές:
Στο κομμάτι των διαγραφών, ορίζεται εκ νέου το όριο ν+2, ενώ ορίζεται όριο εξετάσεων ανά μάθημα οι 6 μετά από τις οποίες ο φοιτητής θα διαγράφεται. Ακόμη μετά από 3 αποτυχημένες εξεταστικές ανά μάθημα ο φοιτητής θα εξετάζεται από τριμελή επιτροπή! Το πλαίσιο αυτό γίνεται ασφυκτικότερο αν σκεφτεί κανείς ότι οι εξεταστικές ορίζονται και επίσημα πια με διάρκεια 3 εβδομάδων.

•    Δίδακτρα:
Ορίζονται με σαφήνεια για τον δεύτερο κύκλο σπουδών. Έτσι μετά από την εισαγωγή τους αυτό το διάστημα σε μια σειρά από μεταπτυχιακά, είναι πολύ πιθανό πλάι στην υποχρηματοδότηση να δούμε το κόστος σπουδών να μετακυλύετε στις πλάτες και με αυτόν τον τρόπο.

•    Περαιτέρω μείωση κρατικής χρηματοδότησης-σύνδεση με Αξιολόγηση:
Από τη μία μειώνεται κι άλλο η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ενώ μάλιστα αυτή θα συνδέεται άμεσα με τα κριτήρια της Αξιολόγησης, δηλαδή το κατά πόσο το κάθε Ίδρυμα και η κάθε σχολή έχει καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του ν.4009 (= κατά πόσο έχει ευθυγραμμιστεί με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση). Από την άλλη ορίζεται η δυνατότητα σύμπραξης των ιδρυμάτων με επιχειρήσεις έρευνας και καινοτομίας (“τεχνοβλαστοί” ή spin-off όπως αναφέρονται) για αξιοποίηση εργαστηρίων και προσωπικού των ιδρυμάτων στη βάση των αναγκών της εκάστοτε επιχείρησης με οικονομικά ανταλλάγματα.

•    Συνδιοίκηση:
Η συμμετοχή των φοιτητών προβλέπεται σε συμμετοχή κατά 40% στα Συμβούλια Σπουδών, τα οποία θα εισηγούνται τα προγράμματα σπουδών καθώς και στο Συμβούλιο Μέριμνας, μέσα από εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές όλων των βαθμίδων και οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν και ηλεκτρονικά. Η σύνολη διαδικασία δεν επιβλέπεται-οργανώνεται-διεξάγεται υπό τον Φοιτητικό Σύλλογο αλλά από τη Διεύθυνση Σπουδών κάτι το οποίο δεν ορίζεται καν ακριβώς τι είναι. Έτσι, μπορεί να γίνει κατανοητό ότι για ακόμη μια φορά επιχειρείται από πλευράς Υπουργείου να περιορίσει και να υποβαθμίσει τον ρόλο των Συλλόγων καθώς να υποκαταστήσει τις διαδικασίες τους, που χρόνια τώρα μπορούσαν να εγγυώνται σε κρίσιμες στιγμές τα συλλογικά μας συμφέροντα.


Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι οι εσωτερικοί κανονισμοί έρχονται σε μια περίοδο σκληρής επίθεσης στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για να περάσουν όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στην καθημερινότητα και τους όρους σπουδών μας. Σε μια περίοδο που το βάρος από το κόστος σπουδών αυξάνεται στις πλάτες μας, η λειτουργία όψεων του πανεπιστημίου διακυβεύεται με τις απολύσεις διοικητικών, οι όροι σπουδών διαρκώς και χειροτερεύουν, σε μια περίοδο εν τέλει που μπροστά σε κάθε «μέτρο» και «κανονισμό» τους συντρίβεται ολοένα και περισσότερο η προοπτική μιας ολόκληρης γενιάς, οφείλουμε να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαδικασίες και να αναζητήσουμε συλλογική απάντηση.


Καμία σκέψη για υπογραφή των νέων εσωτερικών κανονισμών

Καμία απόλυση-διαθεσιμότητα διοικητικού


                                                                                              Χ.ΑΡ.Τ.Α. – Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου